Drachtdiagnose hond

Wanneer is het wenselijk om te bepalen of een teef drachtig is:

  • Vraag van de eigenaar in verband met de planning: voeding tijdens de dracht, herpesvaccinatie, aantal pups, contact met nieuwe eigenaren en de geboortebegeleiding.
  • Wanneer een behandeling wordt overwogen die schadelijk kan zijn voor de vruchten.
  • Indien de teef ongewenst gedekt is en abortus wordt overwogen. Soms wordt er echter voor gekozen om de teef kort na de dekking medicatie te geven om een eventuele dracht af te breken, zonder dat bekend is of er daadwerkelijk sprake is van dracht.

Er zijn meerdere mogelijkheden om te bepalen of de teef drachtig is.

Buikpalpatie

De dierenarts kan met de hand de buik van de teef bevoelen om te bepalen of zij drachtig is. Dit kan alleen tussen de 24e en 32e dag van de dracht. In die periode voelt de baarmoeder bij de drachtige teef aan als meerdere bolletjes, die bestaan uit vruchtwater met een vruchtje erin (ampullen). In sommige gevallen is dit echter zeer lastig vast te stellen. Na de 32e dag zijn deze ampullen niet meer te voelen. Na dag 45 kunnen de vruchten zelf gevoeld worden.

Echografie

Een drachtecho kan het best plaatsvinden vanaf de 26-28e dag na dekking. Het kan ook eerder, maar dan kan nog embryonale sterfte van de pups optreden en de dracht afgebroken worden. Echografie kan worden gebruikt om een inschatting te maken van de nestgrootte. Het aantal pups is niet exact vast te stellen, zeker niet wanneer het er meer dan drie zijn. Wel krijgt men zo een indicatie of het een klein of groot nest is. Daarnaast kan een indicatie worden gegeven over de drachtlengte, indien de dekdatum onbekend is. Aan het einde van de dracht kan een echo worden gemaakt om te beoordelen of de pups nog leven en eventueel met spoed een keizersnede uitgevoerd moet worden.

Echografie kan bij de wakkere teef en deze zal  meestal op haar rug op een zacht kussen worden gelegd. Eventueel kan de echo ook bij het staande dier plaatsvinden. Daarna wordt de buik over een gedeelte geschoren en echogel aangebracht, zodat een goed beeld kan worden verkregen. U mag zelf aanwezig zijn bij het maken van de echo. Na afloop kunt u de beelden op CD mee naar huis nemen of deze worden u per e-mail toegezonden.

Röntgenfoto

Vanaf 45 dagen dracht, maar het best vanaf de 52e dag, kan een röntgenfoto worden gemaakt om het aantal pups exact vast te stellen. Het is de enige methode om dit nauwkeurig te kunnen doen, al is het in heel enkele gevallen, waarbij sprake is van een zeer groot nest, nog steeds lastig. Hier wordt steeds meer gebruikt van gemaakt en het heeft geen nadelige gevolgen voor de pups. Het grote voordeel is dat het meer duidelijkheid geeft wat verwacht kan worden tijdens de geboorte. Dierenartsenpraktijk Horst beschikt over digitale röntgenapparatuur en u kunt na afloop de röntgenfoto op CD of USB stick mee naar huis nemen (USB stick wel zelf meenemen) of deze wordt u per e-mail toegezonden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Dierenarts Suzanne van Dijck Dierenartsenpraktijk Horst

Drs. Suzanne van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vruchtbaarheid, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

10% korting op Milbemax
Uw korting -10%
Bundelvoordeel
10% korting op Seresto
Uw korting -10%