Dieren bang voor onweer, wat te doen?

Van sommige dieren kun je precies merken dat er onweer op komst is. Ze zijn dan onrustig of extra aanhankelijk. Dit kan voor de baas heel vervelend zijn, maar voor het dier zelf ook!

Wat is onweer?

Bliksemschichten met onweer

In Nederland zien we nogal eens onweer met regen, hagel, stevige wind, bliksem en donder. Dit ontstaat doordat er wrijving optreedt tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Onweer gaat samen met een hoge luchtvochtigheid en een lage luchtdruk. En dit is precies hetgeen wat een dier al ver van tevoren kan aanvoelen. Een dier merkt de komst van onweer dan vaak ook eerder op dan wij. Hun instinct vertelt hen dan om een veilige schuilplaats op te zoeken, zodat zij zullen overleven. Huisdier of niet, het blijft een dier met natuurlijke instincten.

Angst voor onweer

Angstige hond weggekropen voor onweer en bliksem onder een stoel

Dieren kunnen bang zijn voor onweer. Dit kan komen door de harde geluiden en/of de lichtflitsen. Vaak zien we dat dieren bijvoorbeeld eens flink geschrokken zijn van een vuurwerkknal en daarna angst ontwikkelen voor steeds meer geluiden die voorkomen, waaronder onweer. Maar het kan ook los van vuurwerkangst ontstaan. Dit is natuurlijk erg vervelend voor zowel dier als baas. Symptomen waaraan u angst voor onweer kunt herkennen zijn bijvoorbeeld: lage staart, oren naar achteren, trillen, onrust, piepen, janken, blaffen/miauwen, verstoppen, kwijlen, minder eetlust en de urine laten lopen. De angst wordt vaak erger naarmate het dier ouder wordt.

Wat kunt u eraan doen?

Een dier dat bang is voor onweer, kan een hele uitdaging zijn. Het is belangrijk om uw dier van jongs af aan te leren dat het niet bang hoeft te zijn voor onweer. Eventueel kunt u regelmatig een CD of muziekfragment opzetten met onweergeluiden, terwijl u met uw dier speelt. Gedraag u volkomen normaal ten tijde van onweer. Dus doe alsof er niets aan de hand is. Vertroetel uw dier dus niet extra veel, dan kunt u juist de boodschap overbrengen dat de angst voor onweer terecht is. Zorg dat uw dier zijn eigen veilige plek heeft om zich terug te kunnen trekken. Sluit de gordijnen en zet eventueel muziek op. Wanneer uw dier steun zoekt bij u, dan mag u die gerust bieden. Laat merken dat u er bent, maar overdrijf niet. Straf uw dier nooit, dit zal hem/haar alleen maar angstiger maken. Laat je dier niet alleen thuis en zorg ervoor dat ze niet weg kunnen lopen.

Net als bij vuurwerkangst, is het belangrijk om uw dier langzaam te laten wennen aan de geluiden van onweer. Als uw dier bang is, dan zal dit veel tijd en energie kosten en heel langzaam moeten worden opgebouwd. Het is de bedoeling dat uw dier de geluiden gaat associëren met iets plezierigs, zoals iets lekkers of een spelletje. Soms is de angst zo groot, dat het raadzaam is een gedragsdeskundige in te schakelen en eventueel gebruik te maken van kalmerende medicatie of supplementen.

Zo bestaan er voedingssupplementen, zoals Zylkene, en het Royal Canin Calm diet. Feliway, Adaptil, Telizen of Bach rescue druppels kunnen helpen om de angst op natuurlijke wijze te verminderen. Thunder Shirts kunnen helpen door het geven van een geborgen gevoel.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle, dierenarts

Categorie: Gedrag, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: