Dieetvoeding hond kat

Voeding bij verschillende aandoeningen

Net zoals mensen, krijgen honden en katten met bepaalde aandoeningen ook in veel gevallen een aangepast dieet voorgeschreven. Bijvoorbeeld bij maag of darm klachten kan speciaal voer worden aangeraden. Dat voer bevat minder vet om braken en diarree te voorkomen en is eventueel extra licht verteerbaar. Maar in sommige gevallen wordt juist voer voorgeschreven met extra vezels om de darmbeweging op gang te brengen en persen te voorkomen.

Darmklachten herkent u onder meer aan 1 of meer van de volgende symptomen: braken, diarree, bloed of slijm bij de ontlasting, persen bij de ontlasting, gewichtsverlies, abnormale grote of juist kleine eetlust en pijnlijke of gespannen buik. Vaak zijn de lichamelijke symptomen al voldoende om een diagnose te stellen. In sommige gevallen is verder onderzoek nodig zoals bloed- en ontlasting onderzoek of röntgenfoto’s

Ook bij lever-, blaas- of nieraandoeningen, suikerziekte en hyperthyreoidie (te snelle schildklierwerking) wordt vaak aangepast voer voorgeschreven. En ook bij sommige huidaandoeningen kan een aangepast dieet veel effect hebben.

Voeding bij overgewicht

Maar de meeste van u zullen bij een dieet toch in eerste instantie denken aan overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de honden en katten een overgewicht heeft. Gewichtstoename van huisdieren is vaak, net als bij ons, een combinatie van teveel eten en te weinig bewegen. Daarnaast hebben dieren die zijn gesteriliseerd meer kans op overgewicht omdat hun stofwisseling is veranderd. En oudere dieren bewegen vaak minder en hebben daarom ook minder calorieën nodig. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Fokbegeleiding door dierenarts Jacques Jenniskens DAP Horst

Drs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.