Dierentips - Diarree kat

Geplaatst op 13-04-2018

Diarree kat

Wat is diarree?

Dit lijkt een open deur, maar is het niet. Bij diarree kan de ontlasting dunner zijn dan anders (brijig of waterig), maar het kan ook zo zijn dat de hoeveelheid/kleur van de ontlasting is veranderd of dat de kat vaker op een dag ontlasting heeft dan normaal. Diarree kan vele verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Oorzaken binnen het maagdarmkanaal
  - Voeding: voerwisseling, bedorven voedsel/water, voedselovergevoeligheid/allergie
  - Parasieten of behandeling tegen parasieten
  - Virussen ( denk ook aan kattenziekte) en bacteriën
  - Verstopping of voorwerp in maag/darm
  - Tumoren
  - Etc.
 • Oorzaken buiten het maagdarmkanaal
  - Afwijking in de alvleesklier (bv. alvleesklierontsteking), etc. 

Wat zijn de symptomen?

Naast een veranderde ontlasting of ontlastingspatroon, kunnen ook symptomen worden gezien van ziekte. Dieren kunnen soms braken, misselijk zijn,  niet willen eten, veel scheten laten (flatulentie) of koorts hebben. Als een kat veel diarree heeft, kan hij/zij ook uitdrogen. Zeker bij kittens is dit een risico!

Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts?

Meestal gaat de diarree vanzelf weer over en is het een kwestie van uitzieken. Neem contact op met de dierenarts als uw kat ziek is, niet eet en/of drinkt, de diarree na een aantal dagen niet vermindert, de diarree bloederig is, er helemaal geen ontlasting komt, uw kat koorts heeft (>39,5°C) of risico loopt op uitdroging. Ook als een kat vaker diarree heeft, is het belangrijk om verder onderzoek te doen.

Waaruit bestaan het onderzoek en de behandeling?

Tijdens het consult zal de dierenarts uw kat lichamelijk onderzoeken. In sommige gevallen wordt dan besloten alleen de symptomen te bestrijden met medicijnen en/of een aangepast voedingsadvies. Ook kan het zijn dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie. Als uw kat al aan het uitdrogen is, kan een infuus via een bloedvat worden gegeven. Uw kat zal dan in onze kliniek worden opgenomen.

Kijk en bestel in de kattenapotheek van Dierapotheker.nl 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0