Diagnose en behandeling maagzweer paard

Maagzweren komen regelmatig voor bij paarden in training. Bij recente onderzoeken is gebleken dat ongeveer 50% van de paarden die gebruikt worden in meer of mindere mate last heeft van maagzweren.

Symptomen maagzweer

Maagzweren kunnen verminderde eetlust, conditieverlies, prestatievermindering, gewichtsverlies, dorre vacht, tandenknarsen, gapen, koliekverschijnselen en gedragsveranderingen geven. In ernstige gevallen ook diarree.

Oorzaak maagzweer

De maag van het paard is er op gemaakt om continu voer te bevatten en door te geven naar de dunne darm. In de natuur eet een paard dan ook een groot deel van de dag en nacht. In de huidige paardenhouderij wordt vaak maar enkele keren per dag gevoerd in porties met hooi/voordroog van hoge kwaliteit (niet te stengelig, rijk voer). Hierdoor komt het voor dat de maag op bepaalde tijden geen voedsel en minder bufferend speeksel bevat maar alleen het maagzuur wat continu geproduceerd blijft worden.

Maagzuur helpt bij het afbreken van grote voedseldelen. Tevens doodt het zuur binnenkomende bacteriën. Is er geen voedsel in de maag dan krijgt het maagzuur zo de kans continu in te werken op het slijmvlies van de maag en dat leidt tot beschadigingen en zweren.

Het slijmvlies van het onderste deel van de maag wat de zuren produceert is zeer dik en sterk, echter het bovenste deel zonder maagzuurklieren is slechts door een dun laagje beschermd. Op de overgang (margo plicatus) van deze 2 delen en op het bovenste deel zien we daarom de meeste zweren. De zweren kunnen ook voorkomen bij de uitgang van de maag richting de dunne darm.

Behalve onregelmatige voedselopname kan ook voedsel met te weinig vezels/structuur, zware training, aanhoudende stress en bepaalde medicamenten (pijnstillers) de kans op maagzweren vergroten.

Vaststellen van een maagzweer

De enige manier om maagzweren met zekerheid vast te stellen is door met een lange cameraslang in de lege maag te kijken, een zogenaamde maagscopie. Hiervoor moet het paard eerst 16 uur vasten en 6 uur dorsten, dit om een zo goed mogelijk beeld van de hele maag te krijgen.

Bij dit onderzoek wordt het paard vaak een beetje suf gemaakt waarna met de cameraslang via de neus, de keel en de slokdarm naar de maag wordt gegaan. Paarden laten dit onderzoek over het algemeen vrij makkelijk toe.

Behandeling

Als er beschadigingen en zweren zijn geconstateerd, wordt het paard behandeld met maagzuurremmers. Ook zal het stal, voer en trainingsmanagement mogelijk moeten worden aangepast.

De meest gebruikte maagzuurremmer is omeprazole (gastroguard, ulcergold, pepticure). Dit middel wordt vaak gecombineerd met sucralfaat, welke een beschermend laagje over de maagzweer legt zodat deze kan genezen. Eventueel kunnen nog voedingssupplementen met pectine/lecithine en Bonpard speciaal voer worden toegediend die nieuwe maagzweren zo veel mogelijk voorkomen.

Afhankelijk van de ernst van de bevindingen kan een therapie een week tot enkele maanden duren. Om maagzweren te voorkomen is het verstandig om zo veel mogelijk kleinere porties ruwvoer op een dag te geven, dit kan eventueel ook bereikt worden met een slowfeeder voor ruwvoer. Weidegang is optimaal maar uiteraard afhankelijk van mogelijkheden op het bedrijf en type paard.

Het krachtvoer wat gegeven wordt zal ook verdeeld moeten worden over meerdere porties en nooit meer dan 2 kg tegelijk zijn. Het is verstandig een krachtvoer te kiezen wat vrij laag in zetmeel en suikers zit.

Voordat het paard gereden gaat worden is het raadzaam om het paard nog wat ruwvoer te laten eten. Dit houdt het zuur onderin de maag en voorkomt klotsen van het maagzuur tegen de bovenkant van de maag.

Verder is het belangrijk om stress zo veel mogelijk te beperken en de training af te wisselen en niet te zwaar te laten werken.

Maagzweer paard
Maagzweer paard

Forse reactie op de margo plicatus bij een paard met afwijkend gedrag tijdens rijden en etenVragen?

Maarten van Dijck geboorte veulen

Bel ons op 077-3982169 of email: [email protected]

Maarten van Dijck, dierenarts paard.


Categorie: Maag, Weerstand, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ 10% extra Herfst Sale korting
Uw korting -10%
Audevard Ekygard
Audevard Ekygard
vanaf € 7,41 € 6,67
Uw korting -10%
Synovium Gastrosafe
Synovium Gastrosafe
vanaf € 54,50 € 49,05