Daarom reageert uw hond zo chagrijnig…

Wij mensen kennen het wel. Het ene moment zit je er lekker en helemaal in. En het andere moment kan het zomaar zo zijn dat je afwezig en kortaf reageert. Dat noemen we dan humeur wisselingen. Hebben we er eigenlijk ooit bij stil gestaan dat dit bij honden ook kan spelen? Sterker dat honden ook een humeur kunnen hebben? Of gaan we er altijd maar van uit dat wanneer we zeggen “Ga je mee uit?”, dat uw hond dan al braaf aan uw voet staat te kwispelen om mee te gaan. Nou, dat is nu wel duidelijk, er zijn humeurige mensen maar zeker ook humeurige honden.

Onverwacht ruimte voor onderzoek

Hond kijkt angstig en aanhankelijk naar zijn meerennende baasje

Darwin merkte reeds lang geleden al op dat de evolutie van dier naar mens niet alleen op uiterlijk gebaseerd is. Ook het innerlijk speelt mee. Dat bracht de Nederlandse dierenarts Diederik Kuipers (jr) op het idee om eens verder te kijken naar de mentale gesteldheid van honden. Zijn eigen hond keek hem namelijk ook al eens vaker vanaf de bank wat verward aan wanneer hij vroeg of hij mee ging. Diederik kreeg ruimte binnen de Faculteit Diergeneeskunde onder begeleiding van professor Stegeman om een onderzoek te starten. Mede door de snelle opgang, nog maar een half jaar geleden van AI (ChatGPT), kreeg zijn onderzoek naar het humeur van honden een onverwachte vlucht.

Hersen EMG uitlezen lukt nu

Hond rent mee mert baas en kijkt voor zich uit

Al vrij snel tijdens het onderzoek kwam Diederik er achter dat honden inderdaad ook humeurig kunnen zijn. Door de artificial intelligence interpretatie van het gedrag van honden kwam dit wel heel duidelijk in beeld. Professor Stegeman kan zelf ook niet meer dan beamen dan dit een verrassend feit is. Eerder is al eens gekeken naar mentale issues bij honden, maar zo duidelijk is dit nog nooit aangetoond. Hij verklaart dit door het feit dat het AI algoritme nu zover is dat dit het hersen EMG niet alleen kan uitlezen, maar ook kan vertalen wat honden meemaken en vinden.

Honden kunnen echt zwaar chagrijnig zijn

Hond van achteren chagrijnig op baasje

Diederik zelf schrok behoorlijk van deze ondervinding, mede gezien het feit dat honden echt zwaar chagrijnig bleken te kunnen zijn. En dat dit zich kan uiten in onverwacht agressief gedrag, ook en juist naar het eigen baasje. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de stemmingswisselingen bij honden kunnen zorgen voor een ongekende aanhankelijkheid. Iedere hond laat dit op zijn eigen manier zien. Het varieert van indringend aankijken tot plots op schoot springen, maar menig baasje kent hierin zijn eigen hond wel.

Himmelhoch jauchzend bis zum tode betrübt

Hond likt heel aanhankelijk zijn baasje

Professor Stegeman geeft aan dat deze stemmingswisselingen wel heel opmerkelijk zijn. Juist mensen onderscheiden zich hierdoor van dieren. Maar nu laten honden dus ook zien dat zij zelf wel uitmaken hoe zij zich voelen. Van himmelhoch jauchzend bis zum tode betrübt. Binnen de vakgroep verkneukelen de onderzoekers zich dat dit nu zo naar voren komt. Vooral omdat zij dit al veel langer vermoeden. Mede daarom zijn zij bereid 2e Paasdag 2024 hier een toelichting op te geven voor de media.

Heeft u vragen?

Stel gerust uw vragen aan ons zodat u het beste kan doen voor uw dier: [email protected]

Categorie: Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Heel toevallig is tweede paasdag ook 1 april...

  Niet echt.

 • 2e paasdag = 1 april

  Ik ben benieuwd wat er voor leuks uit gaat komen

 • Absoluut kunnen honden chagrijnig zijn.

  Vind het fijn dat hier nu eens aandacht aan besteed wordt. Honden kunnen zeker een rot humeur hebben maar naar mijn idee komt dat ook zeker ergens vandaan bijv een gebeurtenis. Bedankt voor dit artikel!

 • Hond chagrijnig of zelfs depri, en nu?

  Zeker interessant en fijn dat het onderzocht wordt. Het zou mooi zijn erachter te komen waardoor dit komt. Is het aangeboren in het karakter of komt het door een tekort ergens aan? Is de aanmaak van ‘n bepaald hormoon nalatig? Zit het in het dna of is een bacterie of parasiet de boosdoener? Of slechte ervaringen? En dan de hamvraag… wat kunnen we eraan doen om het positief te keren/beinvloeden? (Onze hond slikt nu clomicalm)

 • Leuke 1 april grap

  Ik mis een referentie aan Frans de Waal. Die onderzocht ook de gevoelens van dieren.
  Overigens kan onze hond ook echt beledigd zijn.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu