CPL, chronisch progressief lymfoedeem, paard

Wat is CPL bij het paard?

Bij het chronisch progressief lymfoedeem functioneren de lymfevaten van het (koud)bloed paard slecht doordat er te weinig elastine aanwezig is de weefsels. Vocht wordt zodoende onvoldoende afgevoerd en hierdoor kan het paardenbeen dik worden en ribbels en bulten gaan vertonen. Infecties ontstaan vaak en dan krijgt het paard er behoorlijk last van.

CPL is niet te genezen

Mok lijkt erg op CPL, maar mok is goed te genezen. Dit in tegenstelling tot CPL, dat is niet te genezen. Door speciale technieken (lymfangiografie en lymphoscintigrafie) kunnen de uitgezette en vervormde lymfebanen in beeld worden gebracht en zo kan de definitieve diagnose gesteld worden. Symptomatisch behandelen van CPL is wat resteert en dat betekent vooral een goede wondverzorging. En bewegen, door bewegen wordt de vochtafvoer en doorbloeding bevorderd.

Voeding en CPL

Voeding is ook van belang. Een zogenaamde sobere voeding, dat wil zeggen zo min mogelijk suikers en zetmeel, kan ondersteunen en uw paard verlichten. Voorkom te rijk gras en kuil en voer hooi. Uitsluitend hooi is dan een gepast rantsoen en dit kunt u aanvullen met bijvoorbeeld Bonpard Forage supplement om zo uw paard van alle essentiële vitamines en mineralen te voorzien. Overleg dit altijd eerst met uw dierenarts.

Beweging, goede beenverzorging en aangepast rantsoen zijn het voornaamste.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker

Categorie: Hoeven, Voeding paard, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: