Chirurgie hond

Een operatie en narcose zijn spannende gebeurtenissen voor u en uw dier. Dat begrijpen wij maar al te goed. Voor elke narcose en elke operatie geldt dat er een (meestal zeer geringe) kans is op complicaties. Met de informatie op deze pagina hopen we u voldoende te informeren zodat u deze gebeurtenissen met vertrouwen tegemoet kunt zien.

Voor de operatie

Voorafgaand aan de operatie zal uw dier worden onderzocht door onze dierenarts. Deze zal ook naar hart en longen luisteren.
Bij oudere of zieke dieren, zal besproken worden of u vooraf een bloedonderzoek wil laten doen. Ook eventuele andere aanvullende onderzoeken of toediening van infuus worden besproken. Zo kunnen gezondheidsproblemen worden opgespoord en kan hier met de narcose rekening mee worden gehouden. Het bloedonderzoek kan veelal op dezelfde dag van de operatie plaatsvinden. Door de aanwezigheid van het veterinair laboratorium in dierenkliniek Horst e.o. hebben we vaak een snelle uitslag.
Voordat uw dier onder narcose gaat, is het belangrijk dat hij/zij nuchter is. Dat betekent dat uw dier 12 uur voorafgaand aan de narcose geen eten mag hebben (ook geen koekjes/snoepjes!). Uw dier mag wel gewoon water blijven drinken. Voor jonge of kleine dieren wordt hier soms van afgeweken in overleg met de dierenarts. Vaak wordt met u afgesproken om uw dier om 9.00 uur te brengen. In overleg kan dit ook een ander tijdstip zijn. Uw dier wordt dan tijdelijk opgenomen en zal in de loop van de dag geopereerd worden. In overleg is het soms mogelijk om bij uw dier te blijven tot deze onder narcose gaat, bijvoorbeeld als uw dier erg angstig of agressief is. U kunt niet bij de operatie blijven.

De narcose Uw hond zal vaak een infuusnaald in een bloedvat van de voorpoot krijgen. Zo kan het narcosemiddel worden toegediend. Soms wordt ervoor gekozen om het narcosemiddel met een injectie in de spier te geven. Welk narcosemiddel we gebruiken, hangt af van de patiënt.
We streven ernaar om een zo veilig mogelijke narcose toe te passen, aangepast naar de behoefte van elk individueel dier. In alle klinieken beschikken we over de mogelijkheid tot gasanesthesie. Hierbij krijgt uw dier via een buisje in de luchtpijp of een kapje extra zuurstof en gasnarcose toegediend. Dit is een zeer veilige methode van anesthesie.

Tijdens de operatie

Als uw dier slaapt, worden de ogen gezalfd en wordt de vacht rond het operatiegebied geschoren en de huid gewassen en gedesinfecteerd. Daarna zal uw dier naar de operatiekamer worden gebracht. Voor bijvoorbeeld gebitsbehandelingen is het niet nodig om te scheren en zal uw dier in de gebitsbehandelruimte worden geholpen.
Om voor een goede pijnstilling te zorgen, krijgt uw dier meestal voorafgaand aan de operatie een pijnstiller toegediend. Eventueel kan ook nog lokaal extra pijnstilling worden gegeven. We houden hierbij rekening met de ernst van de ingreep. Uw dier kan ook infuusvloeistof krijgen via de infuusnaald in zijn/haar poot.
Tijdens de operatie wordt uw dier extra in de gaten gehouden met behulp van capnografie en ECG. Zo kunnen we de hartslag en ademhaling goed bewaken en tijdig ingrijpen als dat nodig is.

Na de operatie

Indien uw hond een operatie heeft ondergaan is hij/zij hiervoor onder narcose geweest. In onze opnameruimte krijgt uw hond een rustig en warm plekje zodat hij/zij rustig de roes kan uitslapen. Als uw hond weer goed wakker is, zal deze meestal dezelfde dag weer mee naar huis mogen. Soms wordt in overleg met de dierenarts besloten uw hond nog wat langer in de opname te houden, zodat wij hem/haar goed in de gaten kunnen houden en eventueel ondersteunen met infuus en medicijnen. Kijk hier voor onze informatiebrief over nazorg na een operatie. Kijk hier voor onze informatiebrief over opname in onze kliniek.

Enkele veel gestelde vragen:

1. Mijn hond is nog wat slaperig. Wat moet ik doen? -Geef hem/haar dan een warm en rustig plekje. Uw hond moet makkelijk te wekken zijn. 2. Wat mag mijn hond eten of drinken? -Hij/zij mag de dag van de operatie regelmatig kleine beetjes water drinken. -’s Avonds vanaf 20.00 uur, op de dag van de operatie, mag hij/zij een beetje eten, mits de hond goed wakker is. Geef ongeveer ¼ van de normale portie voer. Eventueel licht verteerbaar voedsel. 3. Wanneer moet mijn hond weer drinken, plassen en eten? -De 1e dag na de operatie moet de hond weer willen drinken. De hond moet dan ook weer plassen. 2 dagen na de operatie moet hij/zij weer willen eten. Het kan 2 dagen duren voordat er ontlasting komt. 4. Wanneer mag het verbandje om de voorpoot er af? -Het verbandje om de voorpoot mag u bij thuiskomst verwijderen. Hier heeft het infuus gezeten. Niet vergeten anders krijgt de hond een dikke poot. 5. Mijn hond braakt. Is dat normaal? -Uw hond mag hooguit 1x braken, braakt hij/zij vaker altijd even bellen. 6. Hoe voorkom ik dat mijn hond aan de wond likt of bijt? -Uw hond mag niet aan de wond likken of bijten. Dit kunt u met een kraag of soms met een T-shirt of speciaal Medical Pet Shirt voorkomen. 7. Er komt bloed uit de wond. Mag dat? -De operatiewond mag niet gaan nabloeden (een paar druppeltjes bloed is niet erg) 8. Mag mijn hond zwemmen? -De eerste 10 dagen na de operatie mag uw hond niet zwemmen. 9. Mijn hond heeft een orthopedische operatie ondergaan. Hoeveel mag hij/zij bewegen? -De eerste 10 dagen mag uw hond niet al te veel lopen. Voorkom wilde bewegingen waardoor de wond kan openspringen. Daarna wordt de beweging langzaam opgebouwd. Na 6 weken moet uw hond zonder problemen kunnen lopen. 10. Wanneer mogen de hechtingen er uit? -Na 10 dagen kunt u terugkomen voor de wondcontrole en voor het verwijderen van de hechtingen. Hiervoor kunt u een afspraak maken. 11. Moet ik altijd medicijnen geven? -Als u medicijnen heeft meegekregen voor uw hond dan altijd de kuur volledig afmaken. 12. Wanneer moet ik contact opnemen met mijn dierenarts? -Als uw hond ziek wordt of als de wond gaat ontsteken (wond wordt rood, voelt warm aan of er loopt pus uit) dan altijd even bellen. En als u iets niet vertrouwt, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

🤙 10% Maandvoordeel
Uw korting -10%
Medical Pet Shirt Hond
Medical Pet Shirt Hond
€ 17,55 € 15,80