Dierentips - Castratie kater

Castratie kater

Waarom castreren?

Er zijn verschillende redenen om voor castratie te kiezen.

- De kater onvruchtbaar maken
- Dominantie en agressie verminderen, minder kans op rondzwerven en vechten
- Overmatige interesse in krolse poezen
- Sproeigedrag voorkomen

Nadelen castratie

Er kleven ook nadelen aan het castreren van een kater. Het is een operatie en dit neemt altijd een (zeer gering) risico op complicaties met zich mee. Ook zal de kater na de operatie een wondje hebben. Het is meestal niet nodig om de kater een kap/kraag om te doen. Vaak herstelt de kater erg snel na castratie.

Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de castratie. Ons advies is om na castratie 25% minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. Zo kunnen ook gecastreerde katers mooi op gewicht blijven. Ook het gedrag van de kater kan veranderen (dit is soms dus juist de reden om voor castratie te kiezen).

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., de katers te castreren rond de leeftijd waarop ze geslachtsrijp worden (6-7 maanden leeftijd). De kans op sproeien is dan zo klein mogelijk. Indien uw kater al voor deze leeftijd gaat sproeien, is het verstandig de castratie eerder uit te voeren.

De operatie

Bij een chirurgische castratie worden de testikels via twee kleine sneetjes in het scrotum verwijderd. Castratie van de kater is meestal een dagopname. Dit betekent dat u de kat ’s ochtends brengt en aan het eind van de dag weer kunt ophalen.

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje Brugge vd Helm

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Als u onze site gebruikt dan krijgt u van ons Cookies. Ok
0
top