Castratie kater

Wilt u uw kater laten castreren of bent u er nog niet uit? 

Wij geven u de informatie om te kunnen kiezen.

Voordelen van castratie

Er zijn verschillende redenen om voor castratie te kiezen.

  • De kater onvruchtbaar maken. Zo is er geen kans meer op ongewenste nestjes en zal het aantal zwerfkatten beperkt blijven.
  • Dominantie en agressie verminderen. Zo is de kans op vechten minder.
  • Minder ‘zwerfgedrag’. Niet gecastreerde katers gaan vaak veel verder weg van huis. Hierdoor is het risico op vechtwonden en ziektes duidelijk groter.
  • Voorkomen van sproeien. Dit is territoriaal gedrag waarbij de kater met sterk geurende urine plekken in huis markeert. Dit begint rond de 6-8 maanden leeftijd.

Nadelen castratie

Er zitten ook enkele nadelen aan het castreren van een kater. Het is een operatie en dit neemt altijd een (zeer gering) risico op complicaties met zich mee.

Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de castratie. Ons advies is om na castratie 25% minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. Zo kunnen ook gecastreerde katers mooi op gewicht blijven. Ook het gedrag van de kater kan veranderen (dit is vaak dus juist de reden om voor castratie te kiezen).

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., de katers te castreren rond de leeftijd waarop ze geslachtsrijp worden (6-7 maanden leeftijd). De kans op sproeien is dan zo klein mogelijk. Indien uw kater al voor deze leeftijd gaat sproeien, is het verstandig de castratie eerder uit te voeren.

De operatie

Bij een chirurgische castratie worden de testikels via twee kleine sneetjes in het scrotum verwijderd. Castratie van de kater is een dagopname. Dit betekent dat u de kat ’s ochtends brengt en in de middag weer kunt ophalen. Ook zal de kater na de operatie een wondje hebben. Het is meestal niet nodig om de kater een kap/kraag om te doen. Vaak herstelt de kater erg snel na castratie.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: