Bloedoor hond

Wat is een bloedoor?

Bij een bloedoor (othematoom) is er een ophoping van bloed in de oorschelp tussen de huid en het kraakbeen. De oorschelp is dan duidelijk verdikt en gaat hangen. In de oorschelp zitten veel bloedvaatjes die kunnen gaan bloeden als ze beschadigd raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door krabben, schuren, klapperen met de kop of doordat het oor ergens tegenaan slaat. Vaak ligt een oorontsteking ten grondslag aan een bloedoor.

Wat zijn de symptomen?

De oorschelp is verdikt over een klein gedeelte of over de hele schelp. Het oor hangt af, de hond klappert vaak met de kop en het is pijnlijk.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de symptomen kan een diagnose worden gesteld. Verwarring met een abces (ophoping van pus) in het oor komt voor. Vaak is er dan ook een beschadiging op de oorschelp aanwezig en is de hond ziek. Ook zal de dierenarts kijken naar een onderliggende oorzaak.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Waar voor gekozen wordt, hangt af van de patiënt en situatie. De dierenarts zal u daarover informeren. Het is wel altijd belangrijk om ook een eventueel onderliggende oorontsteking te behandelen.

  • Afwachten. Dit is eigenlijk geen goede optie. Het bloed zal uiteindelijk na een lange tijd wel door het lichaam worden opgeruimd, maar daarbij ontstaat een ‘bloemkooloor’. Dit is een verschrompelde oorschelp die ontstaat doordat het bindweefsel samentrekt. Dit blijft vaak pijnlijk en het zorgt ook voor een vernauwing van de gehoorgang waardoor er eerder een oorontsteking kan ontstaan.
  • Aanprikken en leegzuigen. Hierbij wordt met een naald het bloed uit het oor gezogen. Dit doen we niet vaak meer. Het is pijnlijk, leidt makkelijk tot infectie en is weinig succesvol. Het oor loopt vaak gauw weer vol, waardoor de behandeling  meestal meerdere keren herhaald moet worden.
  • Opereren. Dit is over het algemeen de beste optie. De hond moet hiervoor onder algehele narcose, omdat het oor erg pijnlijk is. Aan de binnenzijde van de oorschelp wordt een snede gemaakt waardoor het bloed eruit kan lopen. Daarna wordt een groot aantal hechtingen door de gehele oorschelp gezet, om de verschillende lagen van het oor als het ware weer aan elkaar te laten plakken. De bloeding wordt zo gestopt en het oor krijgt de kans te herstellen. Uiteindelijk zal de oorschelp weer mooi genezen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Oor en Oog, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • goed om te weten wat een bloedoor is

    Mijn zwitserse laufhund had een aantal jaren geleden ook een bloedoor toen we op vakantie waren in Frankrijk.Ik wist toen niet wat het was dus daar naar de dierenarts geweest , omdat de hond ook heel lange oren heeft,heeft hij het oor over de kop gelegd en daar omheen een drukverband. Wel onder een roesje gedaan. Ik kan me niet meer herinneren of het ook aangeprikt is. Dacht het niet.Verband heeft een week gezeten en mocht er toen af. Nadeel was dat het plaksel van het verband wel nog even in haar haren bleef zitten maar het was wel weg. Zij had de bloedophoping wel op haar hangoor zitten.Ik heb hier ook nog foto's van. vriendelijke groeten , Madeleine Vrolings

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: