Blaasproblemen konijn

Bij konijnen komen regelmatig blaasproblemen voor. Vaak spelen blaasgruis en/of – stenen een rol. Konijnen nemen namelijk veel calcium op via hun voer en scheiden het teveel aan calcium uit via de nieren in de blaas. In de blaas kan dan een laagje ‘blaaszand’ ontstaan. Ook te weinig vochtopname speelt hierin een belangrijke rol.

Wat zijn de symptomen?

Konijnen kunnen last krijgen bij het plassen, bijvoorbeeld: vaak kleine beetjes plassen, zich uitstrekken bij het plassen, bloed in de urine, een andere urinegeur of urine die zeer dik is of steentjes bevat. Als een steen zorgt voor verstopping van de plasbuis of urineleider, zal het konijn zeer snel achteruit gaan en kunnen sterven. Het konijn zal dan slomer zijn, stil zitten, minder/niet willen eten en uitdrogen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en urine onderzoek kan de diagnose worden gesteld. Ook kan een urinekweek worden ingezet om te bepalen of en welke bacterie aanwezig is.

Waaruit bestaat de  behandeling?

Wanneer de plasbuis geblokkeerd is of stenen in de blaas aanwezig zijn, is operatie noodzakelijk. In sommige gevallen kan de blaas zonder operatie gespoeld worden. Ook pijnstillers, voldoende vocht en eventueel antibioticum kunnen worden gegeven.

Hoe kunnen blaasproblemen worden voorkomen?

Zorg ervoor dat konijnen voldoende zullen drinken. Dit kan door elke dag schoon water en groenvoer te geven. Ook voldoende lichaamsbeweging is zeer belangrijk. Zorg voor een grote kooi en vrije beweging. Als ze een te kleine ruimte hebben, houden ze hun urine soms langer op met als gevolg een grotere kans op vorming van blaasgruis. Daarnaast kan urinary konijnenvoeding en calcium-arm hooi worden gegeven en mogen knaagstenen/supplementen niet meer gegeven worden! Een konijn heeft geen knaagstenen nodig om het gebit af te slijten, dus deze kunt u gerust weglaten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Maike Fennis dierenarts interne

Drs. Maaike Fennis
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Konijn, Kleindier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Bestel nu met dubbele Petpunten
Uw korting -7%