Bij cavia’s komen frequent blaasproblemen voor. Vaak spelen blaasgruis en/of – stenen een rol. Vaak is dit calciumoxalaat, calciumfosfaat of struviet. De oorzaak kan liggen bij een opklimmende bacteriële blaasontsteking of door voeding met veel calcium en oxalaat.
Wat zijn de symptomen?
Cavia’s kunnen last krijgen bij het plassen, bijvoorbeeld: vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine, een andere urinegeur of urine die zeer dik is of steentjes bevat. Als een steen zorgt voor verstopping van de plasbuis of urineleider, zal de cavia zeer snel achteruit gaan en kunnen sterven. De cavia zal dan slomer zijn, stil zitten, minder/niet willen eten en uitdrogen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Met lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, echografie en urine onderzoek kan de diagnose worden gesteld. Ook kan een urinekweek worden ingezet om te bepalen of en welke bacterie aanwezig is.
Waaruit bestaat de behandeling?
Wanneer de plasbuis geblokkeerd is of stenen in de blaas aanwezig zijn, is operatie noodzakelijk. In sommige gevallen kan de blaas zonder operatie gespoeld worden. Ook pijnstillers, voldoende vocht en eventueel antibioticum kunnen worden gegeven. De kans is zeer groot dat de problemen na behandeling terugkomen.
Hoe kunnen blaasproblemen worden voorkomen?
Zorg ervoor dat cavia’s voldoende zullen drinken. Dit kan door elke dag schoon water en groenvoer te geven. Geef
voeding waar weinig calcium en oxalaat in zit. Vermijd dan ook peterselie, selderij en spinazie. Daarnaast kan calcium-arm hooi worden gegeven en mogen knaagstenen/supplementen niet meer gegeven worden! Een cavia heeft geen knaagstenen nodig om het gebit af te slijten, dus deze kunt u gerust weglaten. Ook voldoende lichaamsbeweging is zeer belangrijk. Zorg voor een grote schone kooi en vrije beweging.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl
Reacties:
Reactie door M.G. Molenaar
Geachte mevrouw van der Helm,
Ik ben met mijn cavia wat een zeugje is voor blasgruis in behandeling met twee keer daags 0,3 ml sulfatrim en twee keer daags 0,6 ml carprofen. Soms omdat zij problemen met het opblazen heeft cisaral 0,3. Ik ben sinds april ermee bezig geweest en dan leek het eerst beter. Een maand zonder medicatie en weer heel veel blasgruis op de foto te zien. Nu sinds drie weken weer de zelfde medicatie. Maar heel erg last van opblazen en ook diarree. Zij krijgt ontkalkt water, thymoti hooi, selectie cavia voer parse verpakking en gerti cavia gemengd, groente met weinig calcium onder de 30mg. Vitamine c van bespaar 40mg daags. En urologist en chanca piedra twee keer daags sinds april.
Heeft u nog een advies voor mij? Ik Weet het niet meer. Of zou het nooit goed worden met haar.
Met vriendelijke groet mevrouw Molenaar