Dierentips - Blaasproblemen cavia

Blaasproblemen cavia

Bij cavia’s komen frequent blaasproblemen voor. Vaak spelen blaasgruis en/of – stenen een rol. Vaak is dit calciumoxalaat, calciumfosfaat of struviet. De oorzaak kan liggen bij een opklimmende bacteriële blaasontsteking of door voeding met veel calcium en oxalaat.

Wat zijn de symptomen?

Cavia’s kunnen last krijgen bij het plassen, bijvoorbeeld: vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine, een andere urinegeur of urine die zeer dik is of steentjes bevat. Als een steen zorgt voor verstopping van de plasbuis of urineleider, zal de cavia zeer snel achteruit gaan en kunnen sterven. De cavia zal dan slomer zijn, stil zitten, minder/niet willen eten en uitdrogen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, echografie en urine onderzoek kan de diagnose worden gesteld. Ook kan een urinekweek worden ingezet om te bepalen of en welke bacterie aanwezig is.

Waaruit bestaat de  behandeling?

Wanneer de plasbuis geblokkeerd is of stenen in de blaas aanwezig zijn, is operatie noodzakelijk. In sommige gevallen kan de blaas zonder operatie gespoeld worden. Ook pijnstillers, voldoende vocht en eventueel antibioticum kunnen worden gegeven.  De kans is zeer groot dat de problemen na behandeling terugkomen.

Hoe kunnen blaasproblemen worden voorkomen?

Zorg ervoor dat cavia’s voldoende zullen drinken. Dit kan door elke dag schoon water en groenvoer te geven. Geef voeding waar weinig calcium en oxalaat in zit. Vermijd dan ook peterselie, selderij en spinazie. Daarnaast kan calcium-arm hooi worden gegeven en mogen knaagstenen/supplementen niet meer gegeven worden! Een cavia heeft geen knaagstenen nodig om het gebit af te slijten, dus deze kunt u gerust weglaten. Ook voldoende lichaamsbeweging is zeer belangrijk. Zorg voor een grote schone kooi en vrije beweging.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Als u onze site gebruikt dan krijgt u van ons Cookies. Ok
0
top