Bewegen belangrijk voor honden

 

Om honden fit en gelukkig te houden, zijn fysieke activiteiten namelijk noodzakelijk. Lees hier alles over het hoe en waarom rond het bewegen van honden, en tips om uw viervoeter meer beweging te geven.

Krijgt uw hond wel voldoende beweging?

Voldoende beweging is voor iedere hond belangrijk om gezond en fit te blijven. Het bewegingsapparaat van viervoeters bestaat onder meer uit spieren en botten. Door actief te zijn én blijven, onderhoudt uw hond deze. En het sterkere gestel dat daardoor ontstaat zal zijn gewrichten beter beschermen. Hoe meer kracht de spieren op kunnen vangen, hoe minder de gewrichten immers te verduren krijgen.

Bewegen als uitlaatklep

Maar het belang van bewegen gaat voor de hond verder dan alleen het fysieke aspect. Ook voor zijn psychische gezondheid is het noodzakelijk dat je hond in beweging blijft. Dankzij het wandelen en andere bewegingsvormen, kan een volwassen hond zijn energie en spanningen kwijt. Zie het maar als een uitlaatklep voor uw dier. Actief zijn voorkomt bovendien verveling bij honden en maakt ze gelukkiger.

Als honden te weinig beweging krijgen

Als uw hond te weinig beweegt zal zijn lichaam verslappen. De spieren worden zwakker en de conditie gaat achteruit. Een tekort aan beweging is – naast ouderdom – dan ook één van de belangrijkste oorzaken van allerlei pijnlijke spier – en gewrichtsproblemen die vaak van een langdurige of zelfs chronische aard zijn.

Verder zal de stofwisseling van een inactieve hond ook trager worden. Deze kan in een soort rustmodus terecht komen, wat de viervoeter ook kwetsbaarder maakt voor overgewicht.

Krijgt uw hond voldoende beweging?

Laat uw hond lekker bewegen

Hoeveel beweging een hond nodig heeft, is afhankelijk van zijn grootte, leeftijd, ras en gezondheid. Zo mag een puppy slechts kleine rondjes lopen, terwijl een volwassen hond behoefte heeft aan veel langere wandelingen en andere bewegingsvormen, zoals rennen en springen. Kijk daarbij naar de behoeften en voorkeuren van uw viervoeter. Heeft u bijvoorbeeld een echte ballenfanaat of eerder een nieuwsgierige snuffelaar? U leest hier meer over hoe vaak een hond moet worden uitgelaten.

Aan de slag met sport & spel voor een fitte hond

Hondensporten en -spellen zijn een prima manier om uw hond meer te laten bewegen. Denk bijvoorbeeld eens aan het zwemmen in een hondenzwembad of bij een hondenstrandje. Of wat dacht u van specifieke hondensporten als doggy dance of flyball? Daarmee traint uw hond weer hele andere spiergroepen en versterkt u de onderlinge band.

Rustig opbouwen en rekening houden met fysieke grenzen

Het is hartstikke goed als u uw hond meer beweging gaat geven. Maar bouw dit altijd langzaam op om blessures te voorkomen, zowel bij uzelf als bij uw viervoeter. Houd bovendien rekening met de fysieke grenzen van uw hond. Misschien is zijn bouw bijvoorbeeld niet geschikt om lange afstanden te rennen of laat zijn gezondheid het springen niet toe. Twijfelt u of uw huisdier een bepaalde sport aankan? Vraag dan advies aan uw dierenarts.

Als oude hond minder soepel wordt…

Oudere honden kunnen trager en minder soepel worden. Toch is het ook voor een seniorenhond heel erg belangrijk om in beweging te blijven. Dat houdt hem langer fit en gelukkig. Laat hem tijdens het uitlaten wel zelf zijn tempo bepalen.

Als de afstanden van jullie uitlaatrondes te lang worden, maak dan wat vaker kortere wandelingen. Ook kan hydrotherapie een mooie aanvulling zijn. Bij deze bewegingsvorm in het water worden de spieren en gewrichten namelijk minder belast, maar wel getraind.

Ondersteun de gewrichten van uw hond

Beweging zorgt bij uw hond voor soepele gewrichten. Maar andersom geldt ook dat soepele gewrichten noodzakelijk zijn om uw hond in beweging te houden. Doe er daarom alles aan om de gewrichten van uw hond te ondersteunen. Naast gezonde hondenvoeding levert Flexadin daar een belangrijke bijdrage aan. Met slechts één smakelijk kauwbrokje per dag bevordert u al de souplesse van uw hond.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • oudere hond, toch lang wandelen

  Heel goed dat beweging wordt gestimuleerd, ook voor oudere honden. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat bij (beginnende) artrose de wandelrondes beter lang, dan verdeeld in meerdere korte, gehouden moeten worden tbv spierbehoud.
  Dierenartsen willen nogal eens de korte rondjes adviseren. Jammer, want lange rondes zijn niet alleen beter voor het spierbehoud , de juiste mate van rust (welke hond wil nu ineens 7 x per dag een kwartier, ipv 3 x 3 kwartier) maar ook de mentale gezondheid.

 • Oudere hond korter wandelen

  Van onze dierenarts het advies gekregen om met onze bijna 12 jarige border collie juist kortere rondes te gaan wandelen. 20 minuten maximaal per uitlaatbeurt. De flexadin advance wordt overigens, waarschijnlijk vanwege de smaak en geur, niet met gejuich ontvangen door onze hond.

 • Uitstekend! Maar smakelijk ….?

  Ik geef het mijn (inmiddels bijna 16 jarige) Westie al ruim 3 jaar (sinds een orthopedische ingreep). Ze doet het er prima op, wandelt probleemloos dagelijks mee in het bos (op haar zeer rustige tempo) en blijft mede hierdoor goed in conditie. Geur en smaak vindt ze echter verschrikkelijk … ik moet het fijnmaken en door het natvoer mengen anders neemt ze het per se niet in! (terwijl mijn hond toch een heel gemakkelijke eter is). Ik hoor deze klacht wel vaker … aandachtspunt voor de fabrikant, lijkt mij. Heb het al eens doorgegeven maar er verandert helaas helemaal niets.

 • Nog maar net in gebruik

  Ik heb een 10 jarige border collie heeft wat last van zijn gewrichten advantis gaan gebruiken lijkt wel te verbeteren, maar de smaak vind hij maar niets moet het echt verkruimelen door zijn eten.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Flexadin Voerbal bij uw bestelling