Astma bij de kat

Wat is astma?

Astma is een chronische luchtwegontsteking waarbij de bronchiën nauwer worden/samentrekken en er meer dik slijm geproduceerd wordt. De luchtwegen worden zo als het ware (gedeeltelijk) geblokkeerd, waardoor de ademhaling bemoeilijkt. Ongeveer 1-5% van de katten heeft astma. De eerste verschijnselen zien we vaak op een leeftijd rond de 4-5 jaar. Maar soms worden de verschijnselen pas laat opgemerkt en is de kat al ouder.

Waardoor wordt astma veroorzaakt?

Bij astma is er sprake van een allergische reactie in de luchtwegen. Ook kunnen irriterende stoffen een rol spelen. Denk hierbij aan sigarettenrook, stof, nieuw kattenbakgrit en geparfumeerde stoffen (haarspray/deodorant/luchtverfrisser/schoonmaakmiddelen).

Wat zijn de symptomen?

De verschijnselen zijn vaak wisselend aanwezig en bestaan uit piepen en hoesten, met open bek ademen en een bijgeluid bij de ademhaling. Soms is het hoesten zo heftig, dat het lijkt alsof de kat moet braken zonder dat er wat uit komt. De benauwdheid kan soms zo ernstig zijn, dat het levensbedreigend is.

Hoe stellen we de diagnose?

Het is belangrijk om astma te onderscheiden van andere oorzaken voor luchtwegproblemen, zoals chronische bronchitis en parasitaire infecties. Verder onderzoek is dan ook gewenst. Dit kan bestaan uit röntgenfoto’s, ontlastingsonderzoek op parasieten (d.m.v. Baermann), een bronchoalveolaire lavage (BAL, luchtwegspoeling) met aanvullende bacteriekweken en cytologie en een bronchoscopie. Ook kan de respons op medicatie ingezet worden als hulp bij de diagnose. Bij ongeveer 25% van de katten met astma worden geen afwijkingen gezien op röntgenfoto’s.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit meerdere aspecten:
 • Spoedbehandeling bij ernstig benauwde kat: zuurstoftoediening, stressbeperking en medicatie.
 • De omgeving. Voorkom dat er irriterende stoffen in de omgeving zijn (gebruik geen geparfumeerde producten, rook niet, gebruik de open haard niet, zorg voor een stofvrije omgeving.
 • Medicatie. – Glucocorticosteroïden. Dit zijn de meest gebruikte medicijnen bij astma. Prednisolon kan met tabletjes worden toegediend. Ook bestaan inhalatoren (verstuivers) die met een pufje Fluticason toedienen. Het grote voordeel van deze inhalatoren is dat ze veel minder bijwerkingen hebben dan de pillen. In Nederland maken we gebruik van de AeroKat verstuiver.
– Bronchodilatoren. Dit zijn middelen die de bronchiën wat kunnen verwijden. Omdat ze amper bijdragen aan de remming van de ontsteking en er nog weinig gegevens bij de kat bekend zijn, worden deze minder vaak toegepast. – Eventuele behandeling van bijkomende bacteriële infecties.

Wat is de prognose?

De behandeling van astma is levenslang. Een kat zal dus niet genezen van astma. Sommige katten hebben alleen medicijnen nodig op het moment dat de astma opflikkert, andere katten moeten dagelijks medicijnen krijgen. Met diverse soorten medicijnen kunnen we zorgen voor een fijn kattenleven. De uitdaging is om voor elke kat en elk baasje tot de beste behandeling te komen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Luchtwegen, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Diverse medicijnen astma

  Meer een vraag: Wat zijn verschillende medicijnen voor astma kat ?
  Mijn kat krijgt nu ( tijdelijk) dexacortone, maar na het stoppen hiervan komt het telkens terug.( piepen en benauwd)
  Vraag is dus : Wat zijn dan die ANDERE medicijnen die de astma goed, en minder gevaarlijk bestrijden.
  (Inhaler gebruiken we al.)
  Alvast dank voor uw advies,
  Vrgr.

 • Antwoord op uw vraag

  Goedendag Arie Keus,

  u kunt het beste de site LICG raadplegen. Daar staat het beste verwoord wat de eventuele mogelijkheden zijn: https://www.licg.nl/katten/astma-of-chronische-bronchitis-bij-de-kat#hoe-worden-astma-of-chronische-bronchitis-behandeld

  Groet en beterschap, team Dierapotheker.nl

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: