Asieldier goede keus

 

Wij Nederlanders houden van huisdieren. Wij houden zo’n 30 miljoen (!) huisdieren, waarvan 3 miljoen katten en 2 miljoen honden. En die hebben over het algemeen ook geen reden tot klagen. Maar helaas belanden er elk jaar toch ruim 70.000 honden en katten in het asiel. Gelukkig  weten veel dierenliefhebbers dat een asieldier om verschillende reden een goede keus is. Het lukt de Dierenbescherming daarom nog steeds om 80% van deze dieren binnen 3 maanden te herplaatsen.

Niks mis met asieldier

Op dit moment wordt 33% van de katten en 15% van de honden uit een asiel gehaald. Dat is natuurlijk nog veel te weinig. Helaas denken veel mensen nog dat dieren in het asiel terecht komen vanwege gedragsproblemen.  Niets is minder waar. Met de meeste dieren is niks mis mee en ze zijn vooral in het asiel geplaatst vanwege veranderde omstandigheden van het baasje. Bovendien worden dieren met gedragsproblemen nooit vrijgegeven voor adoptie. Deze dieren worden eerst langdurig behandeld door een gedragsdeskundige. Ze worden vervolgens alleen herplaatst als dit volkomen verantwoord is.

Grote tevredenheid over asieldieren

De Dierenbescherming heeft Rapportage Dierenbescherming 2015 laten uitvoeren naar asieldieren, onder hun nieuwe eigenaren. Daaruit blijkt een grote tevredenheid over de dieren en de adoptieprocedure. Maar liefst 93% van de kattenbezitters en 86% van de hondeneigenaren zegt een volgende keer opnieuw  te zullen kiezen voor een asieldier. Over de aanschafprocedure zijn eigenaren van asieldieren zelfs meer tevreden dan anderen: 97% tegenover 89% van de eigenaren die hun dier bij een fokker hebben gekocht.

Konijnen en knaagdieren

Vogels, konijnen en knaagdieren worden bijna altijd in een dierenwinkel gekocht. Maar veel asielen vangen ook deze kleine huisdieren op. Het loont zeker de moeite om daar eerst een kijkje te nemen.

Voordelen asieldieren

Met de keuze voor een asieldier doe je iets goeds. Maar daarnaast heeft deze keuze ook grote voordelen:

  • Asieldieren zijn gezien door een dierenarts en gezond bevonden
  • Asieldieren zijn ontwormd, ontvlooid en ingeënt
  • Asieldieren zijn gecastreerd of gesteriliseerd
  • Asieldieren zijn veel goedkoper in aanschaf

Ideale match

Een ander groot voordeel is dat je weet wat je in huis haalt.  Met de aanschaf van een pup of kitten is het toch vaak afwachten hoe het dier zich ontwikkelt. Maar binnen het asiel worden de dieren uitgebreid geobserveerd en geëvalueerd.  Van elk dier dat beschikbaar is voor adoptie zijn de belangrijkste eigenschappen in beeld gebracht. Bijvoorbeeld of het dier goed alleen kan zijn en of het kan omgaan met kinderen, soortgenoten en andere dieren. De asielmedewerkers bekijken ook de persoonlijke situatie van potentiële nieuwe eigenaren en zorgen zo voor een ideale match.  Bij een adoptie wordt er niet over één nacht ijs gegaan. Het dier en de mogelijke nieuwe eigenaar krijgen uitgebreid de tijd om kennis te maken. Bovendien kan de nieuwe eigenaar altijd terugvallen op het asiel voor advies of vragen. Veel vrienden voor het leven zijn zo bij elkaar gekomen.

Doneer een maaltijd

Als u de asielen en asieldieren een warm hart toedraagt doe dan mee aan de maaltijdactie van Hill’s. Deze zijn regelmatig op Dierapotheker.nl te vinden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Gerard de Muinck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau