Artrose hond

Wat is het?

Artrose komt zeer vaak voor bij (oudere) honden. Bij artrose is er slijtage in een gewricht waarbij het kraakbeen is aangetast. Er kan sprake zijn van nieuwvormingen van bot en bindweefsel. Een gewricht kan hierdoor minder soepel bewegen. Het kan ook leiden tot een ontstekingsreactie in een gewricht, welke pijnlijk is voor de hond. Artrose zien we vooral in het elleboog-, knie- en heupgewricht, maar het kan in alle gewrichten voorkomen. Het ontstaan van artrose is een zeer complex proces. Als er eenmaal artrose in een gewricht zit, zal dit altijd verergeren. Met de juiste behandeling kunnen we dit proces wel remmen en het dier zonder pijn door het leven laten gaan.

Wat zijn de symptomen?

Een hond met artrose zal vaak moeilijker, stijver of langzamer opstaan uit de mand en kreupel lopen. Na enige beweging wordt de kreupelheid vaak minder. Na een flinke wandeling of inspanning hebben honden vaak juist meer last. Vaak willen honden ook minder goed springen of bewegen. De symptomen van artrose bij honden op een rijtje gezet Helaas denken veel eigenaren dat het moeilijke lopen gewoon door ‘ouderdom’ komt en zien het onderliggende probleem niet. Dat is jammer, want veel honden moeten hierdoor dagelijks (onnodig) met pijn leven, terwijl hier vaak heel goed wat aan te doen is.

Hoe stellen we de diagnose?

Door middel van lichamelijk onderzoek en het bewegen van de gewrichten kan artrose worden vermoed. Doorgaans zijn voor de definitieve diagnose röntgenfoto’s nodig. Hiermee kan ook gezocht worden naar een eventuele onderliggende oorzaak.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen, die er samen voor moeten zorgen dat de artrose geremd wordt en uw dier pijnvrij wordt. Samen met u zal worden gekeken welke behandeling het best bij uw dier past. U kunt hierbij denken aan: aanpassing van de voeding, gewichtsreductie (afvallen), aangepaste beweging, fysiotherapie, supplementen en medicijnen. In enkele gevallen zal zelfs voor een operatie worden gekozen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Gewricht en Spier, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.