Dierentips - Anti haarbal voer kat

Geplaatst op 10-12-2018

Anti haarbal voer kat

Katten poetsen met hun ruwe tong hun lichaam en de loszittende haren worden ingeslikt. Heel normaal voor katten. De onverteerbare haren gaan met de ontlasting het lichaam weer uit in samen geklitte plukjes. Ook kunnen de haren in de maag samen klonteren tot haarballen die dan worden uitgebraakt. Deze haarballen zijn eigenlijk altijd sigaarvormig en komen 2x zoveel voor bij langharige katten dan bij kortharige.

Haarballen zijn vooral onaangenaam

Zowel de haarballen die worden uitgebraakt alsook de haarballen die worden uitgepoept zijn normaal gesproken zonder gevaar voor de kat. Slechts zeer sporadisch kan de maag of de darm worden afgesloten door een dergelijke haarmassa (operatief ingrijpen veelal geboden).
Uitgebraakte haarballen zijn vaak wel een ergernis voor de eigenaar. Zij vinden het kokhalzen, braken en hoesten onaangenaam en willen graag hun kat helpen om het uitbraken te voorkomen. Daarvoor zijn er speciale voeders ontwikkeld die er voor moeten zorgen dat de haren snel door de darmen gaan en worden uitgepoept in plaats van worden uitgebraakt.

Cellulose helpt

Uit onderzoek blijkt dat cellulose in het kattenvoer er voor kan zorgen dat de opgenomen haren het lichaam sneller verlaten met de ontlasting. Cellulose is een onoplosbare vezel en het ruwe celstof gehalte in het voer is een maat voor de hoeveelheid onoplosbare vezel in het voer. Cellulose vormt de basis van plantaardige celwanden en wordt in het het darmkanaal van de kat niet verteerd of gefermenteerd. De opgenomen cellulose vezels uit het voer verhogen de massa in de darm en de passagesnelheid door de darm. Zo zou een celluloserijk voer het risico op schade door haarballen kunnen verlagen.

Anti-haarbal kattenvoer

De anti-haarbal voeders voor de kat zijn zowel als droogvoer alsook als natvoer te verkrijgen. Het cellulose gehalte in beide voeders is ruwweg hetzelfde op droge stof niveau. In een droogvoer heeft opgezuiverd cellulose een anti-haarbal activiteit bij een niveau van 4% en in natvoer bij een niveau van 0.8%.  Het totaal aantal wekelijkse kenmerken (braken, kokhalzen, hoesten) nam af van gemiddeld 2.5 naar 0.5 per kat. Het lastige is wel dat het cellulose gehalte vrijwel nooit vermeld wordt op de verpakking van de anti-haarbal voeders.

Kijk en bestel in de kattenapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

bron: Kattenvoeder met anti-haarbalclaim door A.C. Beynen

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0