Anaalzakovervulling hond

Wat is het? Honden (en katten) hebben links en rechts van de anus 2 anaalklieren. De vloeistof die deze klieren produceren wordt tijdens de ontlasting geleegd. Het speelt een rol bij de interactie tussen dieren. Klachten in verband met de anaalklieren zijn een van de meest frequent voorkomende aandoeningen bij de hond. De oorzaak is vaak onduidelijk, maar wordt wel in verband gebracht met diarree en voeding.

Wat zijn de symptomen?

De klachten variëren van jeuk in het gebied rond de anus en ‘sleetje rijden’ tot het verspreiden van een typische geur. Soms zijn de anaalzakken duidelijk ontstoken en kan een abces vormen. Dit is zichtbaar als een verdikking naast de anus en is erg pijnlijk. Als het abces ‘rijp’ is, kan deze doorbreken naar buiten. We zien dan een gaatje in de huid naast de anus waar viezigheid uit kan komen.

Hoe stellen we de diagnose?

De dierenarts kan met lichamelijk onderzoek vaststellen dat sprake is van overvulde of ontstoken anaalklieren.

Waaruit bestaat de behandeling?

Allereerst is het belangrijk om de anaalklieren te legen. Soms kunt u dit zelf doen. Kijk bij onze videotips hoe u dit kunt doen. Bij een ontsteking of abces is het vaak nodig om te spoelen, zalven en antibioticum te geven. Dit dient door de dierenarts te gebeuren en meestal is hier een lichte narcose voor nodig. Bij een deel van de honden keren de klachten snel of vaak terug en is het nodig om operatief in te grijpen en de anaalklier(en) te verwijderen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+7% Dubbelslag korting
+7% Dubbelslag korting
+7% Dubbelslag korting
Uw korting -19%