Alleen ’s ochtends eten geven is beter voor de kat

Zo nu en dan verschijnen er veelbelovende onderzoeken over de voeding van de kat. Probleem is vaak dat het aantal onderzochte katten gering is. Dat geldt ook voor dit onderzoek. Toch willen we u niet de denkrichting vanuit dit onderzoek onthouden.

Honger gevoel kat beter onderdrukt door 1 keer per dag te voeren

Experts in diervoeding geven aan dat het hongergevoel van de kat beter onderdrukt kan worden door de kat maar één keer per dag hun voeding te geven. Dit in plaats van de kat meerdere keren per dag te voeren.

Kat één keer per dag voeren zou kans op overgewicht verminderen

Wanneer kan ik mijn kat het beste voeren?

In de studie, gepubliceerd in Plos One, lieten katten die maar één keer per dag gevoerd werden, een grotere verzadiging zien. Door een kat minder vaak per dag te voeren zou de kans op overgewicht verminderen en eet de kat mogelijk minder per dag. Andersom er is geen onderzoek bekend dat aantoont dat het meerdere keren per dag voeren van een kat het tegendeel bewijst.

Invloed voerfrequentie kat op eetlust onderdrukkende hormonen

Deze studie gebruikte een brede aanpak waarbij het effect van voerfrequentie op eetlust onderdrukkende hormonen werd gemeten en op fysieke activiteit, energiegebruik en de inzet van energiebronnen in het kattenlichaam.

Welk voeronderzoek is gedaan bij de katten?

Acht binnengehouden katten, gezond en jonger dan 5 jaar, deden mee aan het voeronderzoek. Iedere kat kreeg te maken met beide voerfrequenties. Telkens voor een periode van 3 weken, waarbij hetzelfde voer in dezelfde hoeveelheid dan wel in 1 keer werd aangeboden of in 4 keer verspreid over de dag.

Wat is het resultaat van dit voeronderzoek bij de kat?

De katten die 4x per dag eten kregen, vertoonden actiever gedrag, maar toch was het energiegebruik in totaal tussen de groepen gelijk. Het gewicht van de katten toonde geen veranderingen tijden s deze studieperiode. De katten die maar 1 keer per dag gevoerd werden, lieten na het eten hogere niveaus van 3 belangrijke eetlust regulerende hormonen zien.

Kat 1 keer per dag voeren betekent meer spieraanzet en minder vetopslag?

De katten die 1 keer per dag gevoerd werden, ademden minder vaak per minuut tijdens het vasten, wat kan betekenen dat ze dan meer vet verbranden. De katten die maar 1 maaltijd per dag kregen, vertoonden een hogere toename van aminozuren in hun bloed, wat betekent dat ze meer spierweefsel konden aanleggen. De onderzoekers gaan nu voor uitbreiding van dit onderzoek.

Bron: Feeding indoor cats just once a day could improve health – sciencedaily.com

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Voeding kat, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: