9 Tips voor honden met hooikoorts

Ook honden kunnen last hebben van hooikoorts. Net als bij ons mensen, wordt het veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op bepaalde stoffen in de omgeving. Pollen, huisstofmijt en schimmels zijn vooral de boosdoeners. Wat kunt u het beste doen wanneer uw hond hooikoorts of pollenallergie heeft? Wij hebben 9 tips voor u.

Wat kan ik het beste doen wanneer mijn hond hooikoorts heeft?

Wanneer uw hond hooikoorts heeft, of u heeft een vermoeden, dan kunt u het beste uw dierenarts bezoeken. Uw dierenarts kan de situatie inschatten en u van een goed pollenadvies voorzien. In sommige gevallen kan de dierenarts immunotherapie aanbevelen. Dit houdt in dat uw hond geleidelijk kleine hoeveelheden van het allergeen krijgt toegediend, zodat het immuunsysteem eraan kan wennen en minder heftig reageert. Ook kan uw dierenarts bepaalde medicijnen voorschrijven om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Dit kunnen antihistaminica, corticosteroïden of andere medicijnen zijn die de allergische reactie onderdrukken.

9 Tips om uw hond met hooikoorts verlichting te geven

  1. Probeer de blootstelling van uw hond aan allergenen zoals pollen, gras of stof zoveel mogelijk te beperken.
  2. Maai uw gazon kort en laat uw hond niet door lang gras lopen.
  3. Houd uw hond binnen op dagen met hoge pollenconcentraties. Vooral tijdens de ochtend- en avonduren wanneer de pollenconcentratie meestal het hoogst is.
  4. Na een wandeling of tijdens pollenpieken kunt u de vacht van uw hond schoonmaken met een vochtige doek om eventuele pollen te verwijderen. Daarna insprayen met een verzachtende havermoutspray.
  5. Om jeuk te verlichten, kunt u uw hond regelmatig in bad doen met een milde, hypoallergene shampoo. Wist u dat havermout helpt verlichten?
  6. Houd uw huis schoon en verminder de aanwezigheid van allergenen in de omgeving van uw hond. Stofzuig regelmatig, maak de vloeren schoon en was de beddengoed en bekleding van uw hond regelmatig.
  7. Zorg voor goede ventilatie in huis, maar vermijd het openen van ramen op momenten dat de pollenconcentratie hoog is. Overweeg het gebruik van luchtreinigers of filters om allergenen in de lucht te verminderen.
  8. Sommige kruiden en voedingsmiddelen hebben vermeende ondersteunende antihistaminische eigenschappen. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel, kamille en omega-3-vetzuren.
  9. Overweeg een voedingssupplement te geven. Bepaalde voedingssupplementen zoals omega-3-vetzuren kunnen de ontstekingsreactie helpen verminderen en de huidgezondheid van uw hond ondersteunen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3030067 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Luchtwegen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.