5 gevaarlijke parasieten voor hond, kat en mens

Zolang er mensen en dieren zijn zullen er parasieten zijn. Veel parasieten zijn onschuldig en hooguit wat minder hygiënisch. Maar er zijn ook parasieten die echt gevaarlijk kunnen zijn voor ons en onze huisdieren. We willen u hier kort wat meer vertellen over 5 van die gevaarlijke, vaak onderschatte parasieten, te weten Toxocara (spoelwormen), Toxoplasmose, Giardia, de Franse hartworm en de longworm bij de kat.

1. Toxocara vooral een gevaar voor kinderen, pups en kittens

Vooral kinderen, pups en kittens kunnen flink last hebben van spoelwormen. Het klinkt onschuldig maar dat is het zeker niet. Zo is onlangs gebleken dat kinderen door de spoelworm, Toxocara, astma en eczeem kunnen krijgen. Ook epileptische aanvallen, buikpijn, oogproblemen, hersenaandoeningen en gedragsafwijkingen kunnen het gevolg bij kinderen zijn. Hond en kat kunnen de spoelworm overbrengen naar kinderen en aangetoond is dat maandelijks ontwormen van de hond en kat + het navolgen van een aantal hygiëne tips er voor zorgt dat er geen spoelworm besmetting naar kinderen meer kan optreden.

2. Giardia, langdurige diarree bij hond, kat en mens

Giardia is een ééncellige parasiet die kan voorkomen in de darm van de mens en een groot aantal dieren.  Giardia is een zoönose, ofwel een ziekte die van mens op dier overgedragen kan worden en omgekeerd. Onderzoeken wijzen uit dat het wel waarschijnlijker is dat bij Giardia de overdracht van mens op hond plaatsvindt, en meestal niet andersom. Behandeling van een hond met diarree door Giardia vindt plaats met een 3 daagse kuur fenbendazol (Panacur©). Omdat de oöcysten heel lang overleven in de omgeving, vinden er vaak herinfecties plaats. Het is dus erg belangrijk om de omgeving ook goed te reinigen en waar mogelijk desinfecteren. 

3. Toxoplasmose gevaarlijk voor drachtige dieren en zwangere vrouwen

Toxoplasmose is een reëel gevaar voor zwangere vrouwen en drachtige poezen en teven, neem daarom altijd deze regels in acht:

  • Verhit vlees tot het gaar is. Eet geen rauw vlees!
  • Vermijd contact met tuinaarde en zand in de zandbak. Draag desnoods handschoenen. Was groenten altijd zorgvuldig.
  • Verschoon de kattenbak niet zelf of doe dit dagelijks, want de eitjes zijn pas na 1 dag gevaarlijk.

4. Franse hartworm kan honden ziek en dood maken

De Franse hartworm kan honden ernstig ziek maken, zelfs tot de dood er op volgt. Vossen zijn het reservoir voor deze worm en van hier kunnen honden via slakken en kikkers besmet raken. Na de besmetting kan het wel tot 5 jaar voordat er symptomen optreden, zoals hoesten, geen eetlust, ademhalingsproblemen, vermageren en plotseling dood. Voorkom dus ten alle tijde dat uw hond een slak of kikker) opneemt.

5. Longworm gevaar voor de longen van de kat

De longworm bij de kat wordt door slakken overgedragen en ook door prooidieren, zoals muis en rat. Deze worm kan ernstige beschadiging van de longen van de kat veroorzaken. Gelijksoortige verschijnselen als die we zien bij astma en bronchitis. Een kat met een infectie met deze longworm is goed te behandelen met een ontwormtablet zoals Milbemax of ontwormpipet zoals Dronspot.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

bron: Esccap, European Scientific Counsel Animal Parasites

Categorie: Algemeen, Wormen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau