15 Fijne Hondenfeiten

Veelvoorkomende hondenvragen

Onze honden zijn altijd onze beste vrienden, onze trouwe metgezellen en vooral onze familie geweest. Het is dus niet meer dan normaal dat we volledig gefascineerd zijn door onze viervoetige vrienden en we willen absoluut alles over hen ontdekken. Van waarom de neuzen van honden nat zijn, tot de langste hond ter wereld, fijne hondenfeiten om te weten.

Leuke weetjes over honden

1. Hondenneuzen zijn nat om geurchemicaliën te helpen absorberen

Dit verbazingwekkende hondenfeit kan een al lang bestaande vraag beantwoorden die hondenbezitters hebben. Waarom zijn hondenneuzen nat? Vetstreet, de kennissite over honden, zegt dat het antwoord is dat de neuzen van honden nat zijn om geurchemicaliën te absorberen. Hun neus scheidt een speciaal slijm af dat helpt om deze chemicaliën te absorberen, en dan likken ze hun neus om ze te proeven, waardoor ze begrijpen wat de geur is.

2. Newfoundlands zijn geweldige strandwachten

Newfoundland staat in het bos

Newfoundland honden zijn de ultieme doggy lifeguards, omdat ze een waterbestendige vacht en zwemvliezen hebben. Ze werden oorspronkelijk gefokt als vissershelpers en om mensen te redden van verdrinking. Sommige eigenaren hebben zelfs gemeld dat hun Newfoundlander ze probeert te “redden” tijdens het zwemmen.

3. Het Beatles-nummer ‘A Day in the Life’ heeft een frequentie die alleen honden kunnen horen

In een interview in 2013, zei Paul McCartney dat hij een frequentie heeft toegevoegd die alleen honden kunnen horen aan het einde van het Beatles-nummer ‘A Day in the Life’. Dus let op uw hond wanneer het liedje op de radio of Spotify is. 

4. Drie honden overleefden het zinken van de Titanic

Wist u dat drie honden het zinken van de Titanic hebben overleefd? Vetstreet stelt dat de honden in de eerste klas zaten. Een Pommeren puppy werd door haar baasje op de Titanic in een deken gewikkeld om mee te ontsnappen, en iedereen dacht dat ze een baby droeg. Een andere Pommeren en een Pekinees werden ook gered. 

5. Het reukvermogen van een Bloedhond kan als bewijs in de rechtbank worden gebruikt

Bloedhond

Volgens PBS is de reuk van een bloedhond zo scherp dat het kan worden toegelaten als bewijs in een rechtbank. Bloedhonden kunnen sporen volgen die meer dan 300 uur oud zijn en meer dan 110 km op hun spoor kunnen blijven.

6. De langste hond ter wereld is 1.10 meter lang

De langste hond ter wereld ooit was een Deense dog genaamd Zeus. De gemeten lengte is 1.10 m op 4 oktober 2011, hij is de huidige Guinness Wereld Record houder.

7. Basenji-honden blaffen niet, ze jodelen

Wanneer u dacht dat alle honden blaffen, dan heeft u het mis. De Basenji hond heeft niet de neiging om te blaffen, in plaats daarvan staan ​​ze bekend om jodelen, janken of schreeuwen.

8. Een Greyhound kan een Cheetah verslaan in een langeafstandsrace

eigenaren rennen achter een windhond aan

Een Windhond kan een Cheetah verslaan op een fondvlucht. Volgens Psychologie vandaag zijn Greyhounds zijn uitstekende langeafstandslopers en kunnen een snelheid van 60 km/uur en meer halen. Waar de cheetah ongelooflijk snel is, kan hij zijn snelheid slechts ongeveer 200 – 300 meter vasthouden, dus ze hebben misschien een vliegende start, maar hij zou snel worden overtroffen door een windhond.

9. Een blinde man en zijn geleidehond wandelden over de Appalachian Trail

Volgens de Washington Post wandelde in 1990 een blinde man genaamd Bill Irwin gedurende acht maanden over de Appalachian Trail met zijn geleidehond, Orient hielp hem onderweg. Honden zijn echt de beste vriend van de mens.

10. De Ewoks in Star Wars waren gebaseerd op een hond

Bent u een Star Wars fan? De Los Angeles Times beweert dat George Lucas de Ewoks heeft gemodelleerd naar zijn familiehond.

11. 30% van de Dalmatiërs is doof aan één oor

UFAW stelt dat gemiddeld ongeveer 30% van de Dalmatiërs doof zijn aan één oor en 5% is doof in beide. Dit komt door iets dat het extreem gevlekte gen wordt genoemd en dat verantwoordelijk is voor hun witte vacht en blauwe ogen (in sommige van hen). Dalmatiërs met grotere donkere vlekken zijn minder snel doof.

12. De Saluki is het oudste hondenras

De Guinness Wereld Record van het oudste hondenras is in handen van de Saluki. Het ras dateert uit 329 v. Christus en werd in het oude Egypte als koninklijk huisdier gehouden. Naar verluidt zijn er ook gravures gevonden in Zuid-Irak van een hond die lijkt op een Saluki die dateert uit 7000 voor Christus.

13. Chow Chows en Shar-Peis hebben zwarte tongen

De Chow Chow en de Shar Pei zijn de enige twee hondenrassen die volledig zwarte tongen hebben. Nog interessanter is dat de oorzaak van deze zwarte tongen momenteel onbekend is.

14. Honden hebben drie oogleden

Veel eigenaren hebben er nog nooit van gehoord, maar wist u dat uw trouwe viervoeter drie oogleden heeft? Volgens iHeartDogs, wordt het derde ooglid het ‘haw’ of knipvlies genoemd en is verantwoordelijk voor het beschermen en smeren van het oog.

15. De Afrikaanse jachthond is de meest succesvolle jager ter wereld

De Afrikaanse jachthond is de meest succesvolle landjager ter wereld. Ze zijn succesvol in 50-70% van hun jacht, waardoor ze consequent de beste zoogdierenjager zijn, aldus Guinness Wereld Record.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Lorinda Eggers
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • leuk, alleen 1 foutje, een deense dog bestaat niet

  Een deense dog bestaat niet, een duitse dog heet in het engels een Great Dane.

 • juist informatie zou fijn zijn.

  Punt 11 klopt helemaal niet en is echt achterhaalt.

 • U heeft helemaal gelijk

  Beste Marja,

  dank u wel, u heeft uiteraard helemaal gelijk.
  De Duitse Dog bestaat als hondenras en de Deense Dog niet. De officiële naam van het ras is dus Duitse Dog maar de reden dat de hond in Nederland vaak bekend staat als Deense Dog heeft inderdaad te maken met het Engelse woord 'Great Dane', letterlijk 'Grote Deen', in het Nederlands al snel werd overgenomen en 'vernederlands' tot Deense Dog.

 • Dalmatiërs

  Beste Marianne Laarhoven,

  dank uw wel voor uw toevoeging.
  U stelt dat de informatie in punt 11 m.b.t. de Dalmatiërs achterhaald is. Kunt u misschien aangeven op welk inhoudelijk punt u dit bedoelt?

  Alvast dank, groet, team Dierapotheker.nl

 • punt 4: kan dat echt : Een Pommeren puppy wikkelde haar baasje op de Titanic in een deken? Hoe groot is die hond dan wel, of was het een klein baasje?

  tja tja

 • U heeft helemaal gelijk

  U heeft helemaal gelijk Den Sjeng.
  Het was inderdaad het baasje die de pup in een deken wikkelde op de Titanic. We hebben het aangepast in het artikel.
  Dank u wel voor uw opmerkzaamheid en wij gaan beter opletten.
  Een hele fijne dag!