14 Leuke Kattenweetjes

Bijna 25% van de Nederlandse huishoudens heeft een kat, maar er is nog zoveel dat we niet over de kat weten. Van de ongewone manier waarop ze lopen tot hoe groot de grootste kat is, u heeft vast niet alles over katten al gehoord.

Katten zijn een raadsel dat al duizenden jaren de harten van mensen verovert. Hun mysterieuze persoonlijkheden en schattige uiterlijk hebben ze tot een ongelooflijk populair huisdier gemaakt, en al in het Nederland wordt bijna 25% van de huishoudens geregeerd door een kat. Met zoveel katten om ons heen, zou dat toch betekenen dat iedereen alles over hen weet, toch? Fout! Er zijn zoveel interessante feiten over katten waar u waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord, van ’s werelds grootste kat tot de verrassende manier waarop ze lopen.

Leuke weetjes over katten

1. De oudst bekende huiskat bestond 9.500 jaar geleden

Wist u dat oorspronkelijk werd gedacht dat de Egyptenaren de kat domesticeerden? Maar in 2004, ontdekten Franse archeologen een 9.500 jaar oud kattengraf op Cyprus. Dit maakt dit de oudst bekende huiskat en is meer dan 4.000 jaar ouder dan de Egyptische kunst over katten.

2. Katten brengen 70% van hun leven slapend door

blauwe kat slaapt

Wanneer u dacht dat katten een groot deel van hun leven slapend doorbrachten, dan heeft u gelijk. Volgens Veterinaire Hub, brengen katten 70% van hun leven slapend door, wat neerkomt op ongeveer 13-16 uur per dag. Het is een kattenleven.

3. Een kat was 20 jaar lang de burgemeester van een stad in Alaska

Een oranje gestreepte kat genaamd Stubbs was 20 jaar burgemeester van Talkeetna, een klein stadje in Alaska. Hij had verschillende onbetwiste verkiezingen en hoewel hij geen wetgevende macht had, was hij geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

4. Het record voor de langste kat ooit is 85 cm

Huiskatten worden meestal beschouwd als vrij kleine en sierlijke wezens. Maar wist u dat ’s werelds langste kat een Maine Coon was genaamd Stewie, en werd gemeten op 85 cm?

5. De rijkste kat ter wereld had €7 miljoen?

De rijkste kat ter wereld volgens Guinness World Records is Blackie. Toen zijn miljonairseigenaar stierf, weigerde hij zijn familie in zijn testament te erkennen en in plaats daarvan gaf hij zijn 8.5 miljoen Euro fortuin aan Blackie.

6. Katten lopen als kamelen en giraffen

Bengaalse kat loopt naast mens

Is het u ooit opgevallen dat katten lopen als kamelen en giraffen? Hun loopvolgorde is beide rechtervoeten eerst, gevolgd door beide linkervoeten, zodat ze de helft van hun lichaam tegelijk naar voren bewegen. Kamelen en giraffen zijn de enige andere dieren die op deze manier lopen. Gelooft u ons niet? Kijk eens naar deze video.

7. Isaac Newton vond de kattendeur uit

De wetenschapper Newton is het meest bekend om zijn berekende zwaartekracht, maar men gelooft ook dat Isaac Newton de kattendeur heeft uitgevonden. Hoe dingen werken schrijft dat toen Newton aan zijn experimenten aan de Universiteit van Cambridge werkte, hij constant werd onderbroken door zijn katten die aan de deur krabbelden. Dus belde hij de timmerman uit Cambridge om twee gaten in de deur te zagen, een voor de moederkat en een voor haar kittens. Blijkbaar zijn deze gaten vandaag de dag nog steeds te zien op de universiteit.

8. In 1963 ging een kat de ruimte in

U heeft vast wel gehoord van apen en honden in de ruimte, maar wist u dat een kat ook het grote onbekende trotseerde? Op 18 oktober 1963 was Felicette, ook wel bekend als ‘Astrocat’ de eerste en enige kat die naar de ruimte gaat.

9. Oude Egyptenaren scheerden hun wenkbrauwen af ​​als hun katten stierven

Volgens Oude Geschiedenis Encyclopedie, schreef Herodotus in 440 voor Christus dat wanneer een huiskat stierf in de oud-Egyptische tijd, de familieleden in rouw hun wenkbrauwen zouden afscheren.

10. Huiskatten delen 95,6% van hun genetische samenstelling met tijgers

tijger in het wild

Een studie toonde aan dat onze kleine huiskatten 95,6% van hun genetische samenstelling delen met tijgers. Ze delen ook veel van hetzelfde gedrag, zoals geur- en urinemarkering, het besluipen van prooien en bespringen.

11. Een huiskat kan snelheden bereiken tot 55 km per uur

Wanneer u uw kleine kat door de woonkamer heeft zien rennen terwijl ze zich levendig voelen, weet u dat katten behoorlijk snel kunnen zijn. Ze kunnen snelheden halen van ongeveer 55 km per uur, wat zo snel is dat ze Usain Bolt kunnen verslaan in een sprint van 200 meter.

12. De oudste kat ter wereld was 38 jaar oud

De oudste kat die ooit heeft geleefd was 38 jaar en 3 dagen oud toen hij stierf. Creme Puff, geboren op 3 augustus 1967 leefde tot 6 augustus 2005, en zijn eigenaar Jake Perry was ook eigenaar van de vorige oudste recordhouder voor katten, opa Rex Allen, die op 34-jarige leeftijd stierf.

13. Het record voor het luidste spinnen is 67,8db(A)

Het record van het luidste spinnen door een huiskat is voor Merlin, een zwart-witte kat uit Torquay, VK. Zijn snorren is 67,8db(A) en voor de context is dit bijna hetzelfde volume als een douche. De meeste katten spinnen rond de 25db.

14. Didga de kat kan 24 trucjes in één minuut uitvoeren

Wanneer u denkt dat katten geen trucjes kunnen doen, dan zult u zich verwonderen. De meeste trucs die een kat in één minuut uitvoert, zijn er 24. Didga voltooide een reeks trucs, van omrollen tot zelfs over een balk springen terwijl ze op een skateboard zat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Lorinda Eggers
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.