Wat is het?
Met behulp van röntgenfoto’s kunnen we zien hoe het skelet van een dier eruit ziet. We kunnen röntgenfoto’s maken om te beoordelen waar de kreupelheid van een dier vandaan komt. Daarnaast worden ze gemaakt om sommige aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, bijvoorbeeld wanneer dieren ingezet zullen worden voor de fokkerij of sport.
Hoe worden röntgenfoto’s gemaakt?
Op alle drie de klinieken is een digitaal röntgenapparaat aanwezig. Indien uw dier dit toelaat, zullen de foto’s vaak zonder sedatie (roesje) gemaakt worden. Bij dieren die erg pijnlijk of onrustig zijn of bij sommige officiële onderzoeken zullen we wel sedatie toepassen. Op die manier kunnen we kwalitatief goede foto’s maken, zonder dat we te veel stress veroorzaken bij het dier. De röntgenfoto’s worden veelal direct beoordeeld en na afloop kunt u een kopie krijgen van de foto’s op CD of via de mail.
PennHip™- methode
De meest betrouwbare methode om in een vroeg stadium HD (heupdysplasie) op te sporen is de zogenoemde PennHIP™-methode. Voor dit onderzoek moet de dierenarts gecertificeerd zijn. Dierenarts Drs. G.R.P. de Muinck van Dierenkliniek Horst beschikt over dit certificaat en mag deze foto’s dus maken.
Voor het PennHIP™-onderzoek worden onder narcose 3 verschillende foto’s gemaakt.
Foto 1: Een gewone heupfoto (in het tot nu toe gangbare HD-onderzoek is dit de enige foto die wordt gemaakt). Met deze foto kan goed de aanwezige HD worden beoordeeld, maar dit geeft geen goed beeld van de aanleg voor HD.
Foto 2: Een compressiefoto. Hierbij worden de heupen, met weinig kracht, in de kom gedrukt.
Foto 3: Een distractiefoto. Hierbij worden, met behulp van een speciaal ontwikkeld apparaat, de heupkoppen zover mogelijk uit de heupkommen geduwd.
Aan de hand van het verschil tussen de distractie- en compressie-opname, kan de laxity (=speling) van de heup berekend worden. Een hond met veel speling heeft een zeer grote kans op het ontwikkelen van HD op latere leeftijd. Deze speling wordt uitgedrukt in Distractie Index (DI) in een cijfer tussen 0 en 1. Hoe hoger het getal, hoe losser de heupen en hoe meer kans op HD.
Beoordeling
Alle PennHIP™- foto’s die wereldwijd gemaakt worden, worden centraal beoordeeld in het PennHIP™-centrum in de Verenigde Staten. Alle foto’s worden dus altijd op dezelfde manier beoordeeld en de DI wordt altijd op dezelfde manier berekend. De DI waarde wordt daar vergeleken met de DI –waarden van alle honden van hetzelfde ras. Als de hond bij de beste 50% van zijn ras hoort is het een goede fokkandidaat. Het doel van PennHIP™ is de raslijnen te verbeteren, maar in Nederland is het PennHIP™-onderzoek nog vrijblijvend. Het is dus aan de fokker om te besluiten wat hij met de resultaten van het onderzoek doet. De uitslag van het onderzoek is na ca. 3 weken bekend.
Voordelen
Behalve dat deze PennHIP™-methode de meest betrouwbare onderzoeksmethode is, heeft het nog als groot voordeel dat het onderzoek al vanaf een leeftijd van 4 maanden uitgevoerd kan worden. De fokker kan met deze informatie zo gaan selecteren dat hij al binnen enkele generaties een enorme verbetering kan doorvoeren. Voor de eigenaar is het onderzoek van belang zodat hij op tijd de levensstijl van de hond kan aanpassen en eventueel een chirurgische heupcorrectie kan overwegen die op zo’n jonge leeftijd een veel beter resultaat heeft.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Drs. Gerard de Muinck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl