• Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
84a81431e116c183a28c7187a568a593

FIV, kattenaids

Wat is het? Kattenaids wordt veroorzaakt door het Feline Immunodeficiency Virus (FIV). Het lijkt erg op het HIV virus bij mensen, maar katten en mensen kunnen elkaar niet besmetten. FIV wordt door katten overgedragen via bloedcontact en seksueel contact. Het wordt vooral gezien bij katten die vechten. Zo komt het bij ongecastreerde katers die buiten komen vaker voor.

Wat zijn de symptomen?

FIV zorgt voor een verminderde weerstand, waardoor katten gevoeliger zijn voor infecties en kanker. Er zijn geen specifieke symptomen, vaak begint het met vage klachten als slechte vacht, sloomheid, vergrote lymfeknopen en koorts. Ook kan de kat minder gaan eten, afvallen, diarree krijgen en last krijgen van ontstekingen in de mondholte. Maar ook allerlei andere ontstekingen en tumoren kunnen voorkomen.

Hoe stellen we de diagnose?

Met bloedonderzoek (sneltest) kan FIV worden aangetoond. Dit kan vanaf 3-4 weken na infectie. Soms is herhaling van de test of aanvullend bloedonderzoek nodig.

Waaruit bestaat de behandeling?

Helaas bestaat er geen behandeling tegen FIV. Behandel de symptomen en eventueel bijkomende infecties. De kat dient in ieder geval binnen gehouden te worden om verdere besmetting te voorkomen. Haal geen nieuwe katten in huis. Zorg ervoor dat de weerstand van de kat zo optimaal mogelijk is: vaccineer jaarlijks tegen katten/niesziekte (met geïnactiveerd vaccin), regelmatig ontwormen, goede vlooienbestrijding en goede voeding. Er bestaan speciale antivirale middelen. Deze worden in de praktijk vrijwel nooit toegepast, omdat behandeling intensief is, risico’s met zich meebrengt en niet tot genezing leidt. In sommige gevallen wordt besloten tot euthanasie.

Hoe kan FIV worden voorkomen?

De enige echte manier om een besmetting met FIV te voorkomen, is contact met andere katten vermijden. Dit betekent dat je de kat binnen zou moeten laten. Katten in een huishouden die sociaal met elkaar omgaan, kunnen jarenlang samen leven zonder elkaar te besmetten. Toch is het advies om FIV-positieve dieren op te sporen en apart te huisvesten. Er bestaat geen vaccin dat beschermt tegen FIV.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl