• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
f294559c8a89e2d3dbccea3ca6903242

Chiropractie paard

Chiropractie is een beroep dat zich bezig houdt met de behandeling en preventie van (mechanische) stoornissen in het bewegingsapparaat en de wervelkolom en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel. Er ligt nadruk op manuele behandeling, inclusief (wervel)manipulaties en correcties. De chiropractische behandeling kan de traditionele geneeskunde niet vervangen, maar wel therapeutische mogelijkheden toevoegen aan de reguliere diergeneeskunde.

Wervelkolom

Chiropractie is gericht op de wervelkolom van het paard. De wervelkolom begint van af de schedel met 7 halswervels, 18 borstwervels met ribben, 5 of 6 lenden wervels, het bekken met heiligbeen en de staart wervels.  In de gehele wervelkolom kunnen blokkades voorkomen, wat betekent dat de bewegingsmogelijkheid tussen 2 opeenvolgende wervels verminderd is. Door deze blokkades ontstaat er lokaal een verhoogde spierspanning en mogelijk ook pijn. Deze blokkades kunnen optreden door bijvoorbeeld een val, compenseren in de wervelkolom bij kreupelheid, verkeerd rijden, een slecht passend zadel, de bouw van het paard, verkeerde hoefstand en dergelijke.

Bij het kraken, liever spreken we van een manipulatie, wordt met een korte krachtarm met een zeer snelle beweging in een specifieke richting op de wervel de bewegingsruimte vergroot, neemt de spierspanning af en wordt pijn verminderd.

Redenen voor chiropractie

Chiropractie kan toegepast worden om prestaties te verbeteren, in de revalidatie van kreupele paarden en ook bij onregelmatig lopen van paarden zonder duidelijke kreupelheid.

Waaruit bestaat chiropractie?

Een chiropractisch onderzoek ziet er als volgt uit: Eerst wordt het paard in stand beoordeeld, vervolgens wordt het paard algemeen over het gehele lichaam gevoeld naar spierspanningen en andere grote afwijkingen. Vervolgens wordt er wervel voor wervel in verschillende richtingen bepaald of er een bewegingsbeperking is. Meestal wordt het paard ook in beweging bekeken en wordt er specifiek naar pijnlijke gebieden gevoeld. Daarna worden de eventuele manipulaties uitgevoerd. Na deze manipulaties vindt weer een evaluatie plaats om te bepalen of de manipulaties effectief zijn geweest. Bij ernstige afwijkingen in het onderzoek kan het zo zijn dat het paard niet wordt behandeld maar dat er eerst nader veterinair onderzoek nodig is, bijvoorbeeld röntgenfoto’s en echografie van de wervelkolom. 

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker